Door een herplaatser in huis te nemen, kan je rekenen op levenslange dankbaarheid, maar er zijn natuurlijk ook een paar praktische zaken waar je rekening moet mee houden.
Wat je zeker moet weten over de herplaatser
Eerst en vooral moet je de oorzaak kennen waardoor de hond herplaatst moet worden.
Nu zijn Golden Retrievers wel heel vriendelijke en zachtaardige honden en worden zij niet vaak herplaatst vanwege agressief gedrag. Vooral in een gezin met kinderen is het erg belangrijk om weten dat de herplaatser hiervoor niet werd afgestaan.
Golden Retrievers zoeken vaak een nieuw baasje omdat de vorige eigenaars er niet genoeg tijd konden voor vrijmaken of omdat het baasje overleden is.
Wat ook voorkomt, en eigenlijk niet zou mogen voorkomen, is dat iemand gewoon genoeg heeft van zijn hond. Eén goede raad: bezint eer ge begint! Een hond heb je voor een leven, niet voor even. Jammer genoeg zijn er toch nog altijd mensen die niet goed hebben nagedacht over de aankoop van een hond en er na een tijdje genoeg van krijgen.
Ook allergieën van de gezinsleden worden vaak als reden opgegeven om een hond te herplaatsen.
Trieste situaties dus voor een trouwe viervoeter. Daarom is het zo belangrijk te overwegen een herplaatser in huis te nemen. Maar ook hier weer: denk er goed over na. Het zou niet eerlijk zijn een lieve Golden Retriever die al eens uit een gezin werd gezet, om welke reden dan ook nog eens hetzelfde te laten meemaken.
Zaken waar je rekening mee moet houden bij een herplaatse Golden Retriever?
Een herplaatste Golden Retriever heeft een deel van zijn leven in een ander gezin doorgebracht, met andere gewoontes dan het jouwe. Het zou dus kunnen gebeuren dat je jouw herplaatser enigszins opnieuw moet opvoeden.
Vooral met honden die herplaatst werden wegens tijdsgebrek merken we dat deze meestal niet zo goed opgevoed werden. Wees er dus zeker van dat je daar voldoende tijd kan voor vrijmaken.
In het begin zal de hond natuurlijk ook aan de nieuwe situatie moeten wennen. Hij moet eerst en vooral zijn nieuwe baasje leren kennen en uiteraard ook de omgeving. Pak dit met veel geduld aan. Wees je ervan bewust dat jouw Golden Retriever hiervoor tijd zal nodig hebben.
Vraag bij de herplaatsingsdienst ook naar de gezondheidstoestand van de herplaatser en naar zijn medisch verleden. Bij een erkende herplaatsingsdienst wordt meestal ook een Europees paspoort en een inentingsboekje meegegeven. Er wordt ook een officieel contract opgemaakt.
Als je ervoor kiest een herplaatser in huis te nemen, doe dit dan goed overwogen.