Golden retriever en epilepsie, hoe zit dat nu. Bij bepaalde hondenrassen komt epilepsie vaker voor dan bij andere. De Golden Retriever is jammer genoeg een van de rassen die gevoelig is aan epilepsie.

Wat is epilepsie

Epilepsie is een neurologisch probleem dat ontstaat door abnormale elektrische activiteit in de hersenen.

Er bestaan twee soorten epilepsie:

Primaire epilepsie: dit soort is erfelijk bepaald en een aanval kan zomaar optreden, zonder oorzaak. Dit soort epilepsie komt vaak bij zuivere rassen voor en de eerste aanvallen manifesteren zich meestal tussen de 6 maanden en 5 jaar. De aanvallen gebeuren meestal wanneer het dier in rust is en tussen de aanvallen zal jouw Golden Retriever zich normaal gedragen.

Secundaire epilepsie: deze vorm heeft een onderliggende oorzaak en komt vaker bij oudere honden voor. De aanvallen kunnen ontstaan door een probleem in de hersenen, zoals tumoren, hersenvliesontsteking, hersenbloedingen of aangeboren afwijkingen. De aanvallen kunnen echter ook optreden door een algemene disfunctie ergens in het lichaam, zoals leveraandoeningen, nieraandoeningen, een lage bloedsuikerspiegel of door vergiftiging. Tussen de epileptische aanvallen door zijn er in dit geval ook andere symptomen merkbaar, zoals overgeven, diarree, verward gedrag, enz.

Hoe herken ik een epileptische aanval?

Een epileptische aanval gebeurt in drie fases:

De inleidende fase: hierbij zal jouw Golden Retriever zich anders gaan gedragen. Hij kan zich zowel rustiger als nerveuzer gedragen en meestal heeft hij ook een rare blik in zijn ogen. Kortom, de hond voelt zelf dat er iets op til is.

De eigenlijke toeval: hierbij zal jouw Golden Retriever het bewustzijn verliezen, er zullen zich krampen voordoen over het hele lichaam, er kan schuim uit zijn mond komen en hij kan ontlasting verliezen.

De post-ictale fase: in deze fase komt jouw Golden Retriever weer bij en zullen de krampen afnemen. Hou er wel rekening mee dat jouw hond helemaal gedesoriënteerd zal zijn. Soms zal hij leiden aan geheugenverlies en het kan zijn dat hij grote honger of dorst heeft. Het is belangrijk de hond dan op een rustige manier te benaderen.

Wat moet ik doen bij een aanval van epilepsie?

Doe zo weinig mogelijk! Een aanval die begonnen is, kan toch niet gestopt worden. Probeer rustig te blijven en hou de hond niet vast. Merk je dat de aanval langer dan 5 minuten duurt, verwittig dan een dierenarts. Hij kan door middel van een injectie de aanval onderbreken.

Behandeling van epilepsie

Verwittig bij een eerste aanval altijd een dierenarts. Hij zal kunnen vaststellen of het om een primaire vorm of een secundaire vorm van epilepsie gaat. Bij deze laatste vorm zal hij aangepaste medicatie kunnen geven om de onderliggende oorzaken te bestrijden en zo verdere aanvallen te voorkomen. Bij een primaire vorm van epilepsie zal hij de aanvallen van de hond opvolgen, de frequentie en de ernst bijhouden en evalueren en aan de hand van deze waarnemingen zal hij medicatie voorschrijven.

Een epileptische aanval is zowel voor de hond als het baasje een enge ervaring, maar op zich is epilepsie niet levensbedreigend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.